On September 28 (Saturday), the Department of Vietnamese and Indonesian Studies (President Jang Ji-ho) successfully held the "2nd Vietnam-Indonesia Cultural Experience" event at the university's Cyber Hall.
The event was held in the order of learning about traditional foods from both Vietnam and Indonesia, making them yourself, and then tasting them together. First, Bae Dong-il, a bilingual instructor and multicultural instructor at Seongdong-gu Health Center, Gangnam-gu, and Yongsan-gu Family Center, introduced the traditional Vietnamese food Bánh ho ̉ (Baing Hoy) and Vietnamese coffee Ba ̣ c si ̉u (Park Si-woo, condensed milk coffee). Song Da-eun, a 24th grader in Indonesian language, then explained the origin and recipe of Kolak, a traditional Indonesian dessert.
About 30 participants, including Vietnamese and Indonesian students and graduates, had a meaningful time to feel the culture and traditions of the two countries in the food by making and tasting Bánh Ho ̉i (Baing Hoy) and Kolak (Colak) in Indonesia. After the food experience was over, they enjoyed yutnori together, strengthening solidarity among members.
Kang Ha-na, head of the Vietnamese and Indonesian Studies Department, said, "We are very happy to successfully host the undergraduate cultural experience event for the second time since last year," adding, "This year was a more meaningful time to experience Indonesian food together, and we will continue to strive to develop the undergraduate cultural experience event in more diverse forms."
The Vietnam and Indonesian Faculty of Cyber Korean Foreign Studies operates two detailed major tracks: Vietnamese Studies (Language and Regional Studies) and Indonesian Studies (Language and Regional Studies). After completing the curriculum, you can obtain practical certificates such as CUFS Vietnamese Translator Certificate and CUFS Indonesian Translator Certificate. It also actively operates a variety of programs, including Saturday offline special lectures, video special lectures with native-speaking professors, telephone foreign language classes, student club activities, and overseas cultural tours for local cultural experiences.
사이버한국외국어대학교(총장 장지호) 베트남·인도네시아학부는 지난 9월 28일(토), 대학 사이버관에서 ‘제2회 베트남·인도네시아 문화 체험’ 행사를 성공적으로 개최했다.
이번 행사는 베트남과 인도네시아 양국의 전통 음식에 대해 배우고 직접 만들어본 후 함께 시식하는 순서로 진행됐다. 먼저 성동구 보건소, 강남구 및 용산구 가족센터에서 이중언어 강사 및 다문화 강사로 활동 중인 배가을 동문이 베트남 전통 음식인 Bánh hỏi(바잉 호이)와 베트남 커피 Bạc sỉu(박씨우, 연유 커피)를 소개하고 만드는 방법에 대해 강의했다. 이어 인도네시아어 전공 24학번 송다은 학우가 인도네시아의 전통 디저트인 Kolak(콜락)의 유래와 조리법을 설명했다.
베트남·인도네시아학부 재학생과 졸업생 등으로 이뤄진 약 30명의 참석자들은 베트남의 Bánh hỏi(바잉 호이)와 인도네시아의 Kolak(콜락)을 직접 만들어 시식하며 음식 속에 담긴 두 나라의 문화와 전통을 느낄 수 있는 뜻깊은 시간을 가졌다. 음식 체험이 마무리된 후 이들은 윷놀이를 함께 즐기며 구성원 간 결속력을 다지기도 했다.
강하나 베트남·인도네시아학부장은 "작년에 이어 두 번째로 학부 문화체험 행사를 성공적으로 개최할 수 있어 매우 기쁘다"며, "올해는 특히 인도네시아 음식까지 함께 체험할 수 있어 더욱 뜻깊은 시간이었으며, 앞으로도 학부 문화체험 행사가 더욱 다양한 형태로 발전할 수 있도록 노력할 것”이라고 밝혔다.
사이버한국외대 베트남·인도네시아학부는 베트남학(언어와 지역학), 인도네시아학(언어와 지역학) 두 가지 세부 전공트랙을 운영하고 있으며, 교육과정 이수 후에는 CUFS 베트남어 번역사 자격증과 CUFS 인도네시아어 번역사 자격증 등의 실질적인 자격증 취득이 가능하다. 또한 토요 오프라인 특강, 원어민 교수와의 화상 특강, 전화 외국어 수업, 학생 동아리 활동, 그리고 현지 문화 체험을 위한 해외 문화탐방 등 다양한 프로그램을 활발히 운영하고 있다.